Szakmai beszámoló – 10th EUROGYM Festival, Csehország

Az UEG (Európai Torna Szövetség) rendezésében 2016. július 18-24. között került sor az európai Nemzeti Torna Szövetségek Mindenki tornája, vagyis gimnasztráda ifjúsági (12-8 év közötti korosztály) fesztiváljára. A 10th EUROGYM elnevezésű fesztivált Csehországban tartották České Budějovice városában. 21 európai ország 3.900 gimnasztráda sportolója vett részt a rendezvényen. Magyarországot a Tiszaújvárosi Gimnasztráda 26 fővel és a szakághoz újonnan csatlakozott Miskolci Jezsuita Gimnázium tornászcsapata 12 fővel képviselte. A delegáció vezetője Haisz Vanda, a MATSZ mindenki tornája szakág vezetője volt.

A fesztivál célja a torna sport szeretetének hirdetése, a nemzetek barátságának erősítése, az egymás elfogadása, a kultúrák megismerése. A szervezők kiemelték, hogy a rendezvény célja a terrorellenes fellépés is, hiszen a sport maga egy békés tevékenység, mely szabadságot ad, a demokráciát hirdeti. A fesztivál kiemelt célja mindemellett a produkciók színvonalának emelése is. Mivel a résztvevők megnézhetik egymás produkcióit és nem versenyeznek egymással, így rengeteget tudnak egymástól tanulni a csapatok.

Eurogym 2016

Az esemény, szokás szerint egy hivatalos megnyitóval kezdődött. Az országok képviselői a főtéren gyülekeztek, ahol a közös táncot követően megkezdődött a zászlós parádé a Budvar Arénába, ahol a résztvevők megtekinthették a megnyitó ünnepséget, majd egy közös discoval zárult az első nap. Ezt követően három napon át az európai országok képviseletében összesen 160 csoport mutatta be produkcióit négy városi színpadon. Mindkét magyar csapat kék-két alkalommal bemutatózott a városi színpadokon. A tiszaújvárosiak egy hat perces step aerobik, dance aerobik és pompon gyakorlattal, míg a miskolciak egy táncos szertorna gyakorlattal szerepeltek. Emellett minden csapatnak lehetősége volt, hogy részt vegyen négy workshopon, melyet délelőttönként rendeztek az Exhibition Centerben illetve a város más részein. Összesen 60 workshopból lehetett választani, melyek között a ritmikus gimnasztikától kezdve a jazz táncon át a disco táncig mindenféle sportágat ki lehetett próbálni, de lehetett akár úszást, taekwon-do-t vagy kenut is választani. A résztvevők fele az Egyetemvárosban kapott szállást, ahogy a magyar delegáció is, ahol esténként nyitva volt az úgynevezett GYMZONE. Itt a résztvevők kipróbálhattak különböző játékokat, szórakozhattak, kikapcsolódhattak és megismerkedhettek a többi csapattal is. A csapatoknak lehetőségük volt kirándulni is a közeli városokba, a magyar csapat Cesky Krumlov gyönyörű városát látogatta meg.

Eurogym 2016

A fesztivál csúcspontja a Gálaműsor volt, melyet július 22-én este rendeztek az arénában. Magyarországot is felkérték a bemutatkozásra nagy meglepetésre, így a Tiszaújvárosi csapatnak alkalma nyílt egy három perces aerobik produkcióval bemutatkozni a gálán, első műsorszámként. Hatalmas élmény volt ez a magyar résztvevőknek. Kiemelkedő produkciót láthattunk a svájci, az észt, a belga és a portugál csapatoktól. A gálát élőben közvetítette az UEG a honlapján és a közösségi oldalán.

A másik emlékezetes pillanat a Záróműsor volt, ahol 16 kiválasztott workshopokon betanult gyakorlatot mutathatták be a jelentkezők közösen. Összesen több mint kétezren jelentkeztek a záróműsorba, így pl. az art jazz dance gyakorlatsort, melyen a tiszaújvárosi csapat is részt vett, összesen 200 fő mutatta be. A záró ünnepségen az EuroGym zászlót a szervezők átadták Belgiumnak, ők szervezik ugyanis 2018-ban a következő, 11th Eurogym fesztivált, Liège városában. A rendkívül magas létszámú belga delegáció egy közös tánccal köszöntötte ebből az alkalomból a nézőket. A záró ünnepséget egy búcsú disco zárta, melyet követően mindenki elbúcsúzott a fesztiváltól és megkezdődött a hazautazás.

Örökre szóló élményekkel tértünk haza!

Köszönjük a Magyar Torna Szövetségnek a támogatását, enélkül nem lett volna lehetőségünk kijutni a fesztiválra.

Eurogym 2016

 

RÉSZTVEVŐK

Delegációvezető: Haisz Vanda

Tiszaújvárosi csapat:

A vezetőedzők: Haisz Vanda, Kopcsó Józsefné, Madár Éva, Bárócz Katalin

Sportoló résztvevők: Balogh Flóra, Bárócz Réka, Berki Dorottya, Bodnár Bettina, Bujtor Tamara, Czank

Regina, Cservenák Kata, Dudás Kitti, Fedor Eszter, Gulyás Emma, Kalmár Zsófi, Kavicsánszki Olívia, Lükő Nikolett, Molnár Tímea, Nagy Nelli, Nagy Stella, Orliczki Petra, Rácz Cintia, Vincze Mercédesz

Kísérők:  Videós és zenei szerkesztő: Bencze Attila, fotós: Polonkai Gizella

 

Miskolci csapat:

Vezetőedzők: Virosztekné Szakál Ildikó és Virosztek Dalma

Sportoló résztvevők: Barják Dorottya, Brezsnyák Ágnes, Brezsnyák Nóra, Mérai Alexa Léna, Mérai Lilian Pilar, Molnár Lilla, Poncsák Nikolett Panna, Szabados Evelin, Zemlényi Hanna

Kísérő: Brezsnyák Zoltán

IMG_1470

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..