Gimnasztráda világtalálkozó – 16th World Gymnaestrada, Dornbirn

A Tiszaújvárosi Gimnasztráda csapata képviselte hazánkat és városunkat a 2019. július 7-13. között megrendezésre került 16th World Gymnaestradan, Dornbirnben, Ausztriában. A FIG (Nemzetközi Torna Szövetség) által rendezett nagyszabású világtalálkozóján 61 ország 21.000 gimnasztrádása vett részt.  

A FIG kiemelt eseményén öt napon keresztül 11 helyszínen reggel kilenctől este hét óráig folyamatosan torna és tánc show bemutatót tartottak a világ nemzeteinek gimnasztráda csapatai. Amerikától Zimbabwe-ig az egész világ gimnasztráda társadalmát megmozgatta ez az esemény, Svájból több mint 3000 sportoló érkezett Dornbirnbe gyermekektől idősekig egyaránt. Az olimpiához hasonló nyitó és záró ünnepségen vonulnak be a nemzetek, ahol nagyszabsású akrobatikus látványos műsort adtak a helyiek fantasztikus hangulat mellett. A megnyitó és a záró ceremónián a FIG elnöke, Morinari Watanabe köszöntötte a résztvevőket, akivel a csapatunknak egy fotót is sikerült készíteni, mely óriási megtiszteltetés a számunkra.

 

Délutánonként 16 nemzeti est (Svájc, Németország, Ázsiai országok, Brazília, Portugália stb.) és több nagycsoportos (250 fő felett) bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők összesen 13 órán keresztül. A szerdai Dornbirn Special esten a World Team, a világ több nemzetének 1900 fős közös produkcióját tekinthettük meg a hatalmas nyitott stadionban. A kiemelkedő mindenki tornája nemzetek legjobb produkcióit az FIG Gálán láthatták a nézők, melyet két éve szerveznek és mely a fiatalok magánya és az elidegenedett társadalom aktuális szociológiai problémája köré épült. A kisebb csoportok folyamatosan tartottak bemutatókat, az EXPO területén 860 műsor, a város nyolc legfőbb pontjain felállított színpadjain pedig 400 produkciót adtak elő.

World Gymnaestrada 2019 Hungary

Ez a fesztivál nem verseny, nincs díjazás, nincs versengés. Ez a mindenki tornája világtalálkozója, ahol minden nemű és korosztályú csapatok képviselik országukat. A cél egymás megismerése, a kultúrák bemutatása, a másik jobb elfogadása, a sportközösség erősítése, a torna, mint sportág népszerűsítése, mindezt egy fantasztikus hangulatú jelentős társadalmi esemény keretében teszik, mely egyedülálló a világon. Az eseményhez külön applikációt fejlesztettek a szervezők, melyek segítenek a résztvevőknek az eligazodásban, utazásban, programokban. A LOC (local organising committe) rendkívüli munkát végzett a négy évig tartó előkészület alatt, nagyon jól szervezett rendezvényt sikerült szervezniük, mindig segítőkészek voltak.

A résztvevők osztrák iskolai tantermekben voltak elszállásolva, 16 nemzeti faluknak kialakított területeken, ahol esti színpadi programokkal várták a sportolókat. A Dornbirn városrészben felállított színpadon az első este egy 3 perces bemutatóval sikerült is fellépnie a csapat felnőtt tagjainak, akik több ezer néző előtt csodálatosan táncoltak. Szinte mindenki saját matracon a földön aludt, a több mint 100.000 ebédet az EXPO területén egy hatalmas csarnokban oldották meg, ahol együtt ebédelt mindenki. 9000 önkéntes segítette a szervezést, köztük bankigazgatók, orvosok, tanárok, diákok, akik óriási munkát végeztek. Külön kiemelkedő volt a rendezvény orvosi ellátása, akik a nap 24 órájában az EXPO területén kialakított teljesen felszerelt mini orvosi központban, azonnal a sérültek vagy betegek segítségére siettek. A sportolók tömegközlekedéssel közlekedtek, külön WG-s buszok illetve a helyi vasúti kocsik szállították a sportolókat.

A fantasztikus hangulatot erősítette, a különböző országok résztvevői egymással ismerkedtek, fotózkodtak, pólót és melegítőt, jelvényeket cseréltek, és mindenki nagyon barátságos volt a másikkal, egymást bíztatták a produkciók alatt. Igazán magas színvonalú torna, akrobatika és tánc bemutatókat láthattunk, melyre más alkalommal nem lett volna esélyünk, ezért ez mindenki számára örök élmény marad. Kirándulásra sok idő nem maradt, mivel elég feszített volt a napi program, de a Karen nevű felvonót és a Bodeni tó kikötőjét sikerült a csapatnak meglátogatnia.

A tiszaújvárosi lányok összesen öt alkalommal mutatták be Ice&Fire című akrobatikus látványtánc produkciójukat az EXPO területén, illetve a városban felépített színpadokon, melyből az egyik a csodálatos Bódeni tó partján volt felállítva. A 29 fős csapat lelkesen készült az útra, és sikeres bemutatókat tudtak színpadra vinni, a kint élő magyarok, illetve a magyar származású más országok résztvevői drukkoltak a csapatnak, köztük a Dél-Afrikai delegáció vezetője, akivel egy nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk.

Tiszaújvárosi Gimnasztráda résztvevők:  

Delegációvezető: Haisz Vanda, edzők: Madár Éva, Bárócz Katalin

Sportolók: Balogh     Fanni, Bárócz Réka, Bereczki Anna Éva, Gulyás Emma, Kalmár Bori, Kapczár Noémi, Kiss Petra, Kocsis Laura Anna, Lükő Nikolett, Orliczki Petra, Papp Flóra, Puskás Korina, Rácz Cintia, Szabó Viola, Szabó Csenge, Szabó Orsolya, Szilvási Adrienn, Tamás Liliána, Tomozi Zoé, Tóth Mira, Veres Zsófia, Vincze Mercédesz.

Kísérők: videós: Bencze Attila, fotós: Polonkai Gizella

Köszönjük a támogatást a Magyar Torna Szövetségnek, Tiszaújváros Város Önkormányzatának, a PKDSZ Szakszervezetnek, a Tiszaújvárosi Gimnasztrádáért Alapítványnak, a szülőknek, és a felkészítőknek: Haisz Vanda, Madár Éva, Bárócz Katalin, Kopcsó Józsfené, Oláh-Gyúró Anna mely lehetővé tette, hogy egy ilyen jelentős eseményen részt vehessen a csapatunk.

Elérhetőségünk
Web site: www.gimnasztrada.hu

e-mail: gimnasztrada@gmail.com

A rendezvény honlapja: www.wg2019.at

A bejegyzés kategóriája: Beszámoló, World Gymnasetrada
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..