Nemzetközi szerepléseink

WORLD GYMNAESTRADA

A World Gymnaestrada a Mindenki Tornája (Gymnastics for All) sportág olimpiája, melyet a Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) (Nemzetközi Tornaszövetség) rendez a világ nemzeti tornaszövetségeiben tevékenykedő mindenki tornája csapatai részére 1953 óta. A négyévente megrendezett Gymnastrada a legjelentősebb eseménye a szakágnak: megközelítőleg annyi résztvevővel, ahányan egy nyári olimpiai játékokon részt vesznek. Ezért is nevezik a sportág oimpiájának, ahol több tízezer sportoló vesz részt.  A világtalálkozó üzenete: Sport mindenkinek!

A Tiszaújvárosi csapat Magyarországot képviselve először a 1999-ben vett részt a Göteborgban rendezett XI. World Gymnaestradan, a sportági olimpián, ahol 43 ország közel 21.000 résztvevővel mutatkozott be. 2003. év nyarán Lisszabonban a XII. World Gymnaestradan is a hazai színeket képviselte csapatunk, ahol 52 ország közel 25.000 sportolója vett részt.  Boldogok vagyunk, hogy a mi csoportunk képviselhette a magyar színeket ezeken a nemzetközi fesztiválon. A 2007. év nyarán megrendezésre került XIII. World Gymnasetrada-ra, sajnos nem tudunk kiutazni pénzügyi okok miatt.  A magyar csapat színeiben a Kiskunhalasi “Jól Idősödők” vettek rész a világtalálkozón, akiknek az átlagéletkora 65 év. A XIV. World Gymnaestrada 2011-ben került megrendezésre LAUSANNE-ben Svájcban és büszkék vagyunk arra, hogy ismét mi képviselhettük a hazai színeket.

2015. július 11-19. között részt vettünk a XV. World Gymnaestradan, Helsinkiben. A FIG legnépesebb eseményén 52 ország 21.000 résztvevője 7 napon keresztül több mint 200 órán át 1000 előadást mutatott be. Nyitó és Záró Ünnepség, nemzeti estek, és nemzeti délutánok, kis és nagycsoportos (200 fő felett) bemutatók, FIG Gála, városi fellépések várták az érdeklődőket.

A bemutatókra két negyedórás műsorral készültünk. Egy lírai színpadi akrobatikus látványtánccal, melyet háromszor mutatunk be az EXPO területén, illetve egy akrobatikus show tánc és aerobik bemutatóval, melyet két alkalommal adtunk elő a Senate Square gyönyörű fehér temploma előtt felállított színpadon. A magyar csapat teljes létszámmal részt vett a világcsapatok nagycsoportos bemutatójában is. A World Team Dance 30 ország több mint 2000 tornászának közös előadása az Olimpiai Stadionban két alkalommal volt megtekinthető a nagycsoportos bemutatók fináléjaként és a záróünnepségen.

2019-ben Dornbirnben hazánkat képviseltük a 16th World Gymnasetradan Dornbirnben Ausztriában,

Köszönet a Magyar Torna Szövetségnek, a Tiszaújváros Önkormányzatának, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványnak a fantasztikus lehetőségért, a támogatásuk nélkül nem lehettünk volna részesei a sportág Olimpiájának.

 

1nyito1

A világtalálkozó nyitóünnepséggel kezdődik, és záróünnepséggel fejeződik be, ugyanúgy, mint egy olimpia. Egész nap folyamatosan zajlanak a bemutatók, a nemzeti estek, és rendkívül jó a hangulat. Lenyűgöző, hogy a csoportok tagjai között 6 és 70 évesek is vannak, a résztvevők között vannak fizikailag sérült és Down-kóros gyermekek és felnőttek is, és együtt mozognak nagy lelkesedéssel és örömmel. A fesztivál hangulata fantasztikus, kiemeli azt, hogy a különböző népek fiataljai és öregei képesek egy cél érdekében együtt dolgozni. Mindenki iskolákban a földön alszik matracokon és hálózsákokban, együtt étkezik, mely az együvé tarozást, a sport szeretetét, a nemzetek közötti békét és barátságot erősíti.

DSC_8012

 

 

EUROGYM FESZTIVÁLOK

Az EUROGYM nemzetközi mindenki tornája fesztiválokat évente szervezi meg a UEG, az Európai Torna Szövetség. Ezek a rendezvények kiemelkedő jelentőségűek, ezeken szinte minden egyes európai ország részt vesz, még azok is, akik nem az unió tagjai.  A résztvevők ugyanúgy a hazájukat képviselik, mint egy Európa- vagy Világbajnokságon. Bemutatkozási lehetőséget kap minden csapat, részt vehet workshopokon, közös kirándulásokon és programokon. A fiatalok részére szervezik, a résztvevők 12-18 éves korúak lehetnek.

 

Számunkra a részvétel legfontosabb motívuma a tanulás, ismerkedés azzal, hogy a testi- lelki egészséget szolgáló tömegsport más országokban hogyan működik, milyen hatalmas kínálati tabella áll rendelkezésre ahhoz, hogy a torna az alapvető célkitűzésének valóban megfelelhessen. Célunk, hogy a nemzetközi élmezőnybe kerüljünk, megismerkedjünk az új rtrendekkel, irányzatokkal.

 

A csapatunk több EUROGYM Fesztiválon is részt vett, először 1997-ben Stuttgartban (Németország), majd 2001-ben Dornbirneben (Ausztria), és 2006-ban Ghentben (Belgium)2008-ban Albiban, Franciaországban a 6. EuroGym Fesztiválon csapatunk bejutott a Gálaműsorba, és ezzel kivívta a szakma elismerését. A 10th EUROGYM fesztivált 2016-ban rendezték meg Csehországban, melyen sikeresen szerepeltünk, és az EUG Eurogym Gálaműsorban is bemutatkozhattunk! 

 

clip_image012

 

clip_image013

 

 

Eurogym 2016

GYM FOR LIFE CHALLENGE

2009. nyarán egy új, világméretű rendezvényt szervezett meg a FIG a Gym for Life Challenge néven. A négyévente megrendezésre kerülő nemzetközi esemény nem fesztivál, hanem verseny, melyen a világ gimnasztráda csapatai mérhetik össze tudásukat több kategóriában.
Korosztályok: 16 év alatti, 16 év feletti, vegyes korosztály
Létszám. Kiscsapat: (6-20 sportoló) Nagycsapat (21-nél több)
Bemutató fajtája: Szertorna, RG, Tánc, Fitness
A zenére végzett bemutatók maximum 5 percesek lehetnek, 20m x 20m –es terület áll rendelkezésre.

A szakmai zsűri döntése alapján arany, ezüst és bronz minősítést lehet szerezni.  Minősítési, értékelési szempontok: szórakoztatási fok; a bemutató minősége összesítve; újítás, eredetiség, változatosság; technikai tudás (minőség és tudás, biztonságossága); az előadói alapelveknek való megfelelés.

Az arany minősítést szerzett csapatok részt vesznek a ‘Gym for Life’ Gala Show-n, melyen kihirdetik 2009. Bajnokcsapatát.

Az első ilyen rendezvényt 2009. július 15-19. között Dornbirnben, Ausztriában rendezték meg 2009-ben, melyre kiutazott csapatunk is. Büszkén mondhatjuk, hogy az első világméretű bajnokságon igen eredményesen képviselhettük hazánkat és városunkat, három ezüst és két bronz minősítéssel tértünk haza.

A 3rd Gym for Life Challange bajnokságon Osloban 2017-ben egy ezüst minősítést szerzett a csapatunk.

clip_image010

 clip_image008

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..