5 éves jubileumi születésnap

Ünnepel a Gimnasztráda

A Magyar Gimnasztráda Válogatott Tiszaújvárosi Csoportja 5 éves jubileumi ünnepséget rendezett 2002. április 13-án 17.00-tól a Derkovits Művelődési Központban.

A Gála célja, hogy a gimnasztráda csoport megmutathassa, hogy az 5 év alatt mennyit fejlődött és hogy bemutathassa a legnagyobb sikert aratott és a legújabb produkcióit. Nagy öröm a csoportvezetők számára, hogy megrendezhetik ezt a gálát megünnepelve ezzel a születésnapot.

Megemlékezés a csoport múltjáról:

A csoport Gimnasztrádaként 1996 óta működik Tiszaújvárosban, de gyökerei sokkal korábbra nyúlnak vissza. Kopcsó Józsefné, Csöpi néni 15 évvel ezelőtt kiszemelt néhány tehetséges óvodás korú gyermeket, és elkezdett velük intenzíven foglalkozni. Szertornára tanította őket, amit a lányok nagyon megszerettek. A több éves, heti háromszor három órás edzések nagyon kemények voltak, de a lányok mégis kitartottak. A több ezer órás gyakorlásnak az lett az eredménye, hogy a csoport azóta minden évben bejutott a Diákolimpia Országos Döntőjébe, ahol kétszer a dobogó harmadik,  és kétszer a dobogó második fokára állhattak.

Közben ebből a szertornász csapatból alakult meg a Gimnasztráda. 1996 nyarán részt vett a csoport Kunfehértón az első Halasgym 2000 nemzetközi Mozgás-Egészség Torna Fesztiválon, ahol megismerkedhettek a külföldi csoportokkal. Ekkor döntöttek úgy, hogy beszállnak a mozgalomba. Ekkor már részt vett a munkában egy táncpedagógus, Haisz Vanda, aki fantáziát látott a csoportban és elkezdte megismertetni a lányokkal a jazz tánc alapjait. A lányok a koreográfiákon keresztül nagyon megszerették a táncot, a fellépéseket, hiszen ez a monoton tornagyakorlatok mellett igazi felüdülést jelentett. Az alapítótagok ma már középiskolások, de időközben bővült a csoport létszáma is, jelenleg három csoportban dolgoznak a lányok. 50 lány alkotja a csoportot, vannak köztük óvodások és egyetemisták is.

Hogy mit is jelent a gimnasztráda? Az úgynevezett „mindenki tornája” lényege, hogy táncos – gimnasztikai – akrobatikai show jellegű bemutatókkal járja a világot. Azért mindenki tornája, mert az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak valódi kikapcsolódást és örömet jelent, ha ezzel foglalkozik. Itt nincsenek határok. Külföldön a sportágnak több 10.000 rajongója van, de hazánkban mindössze pár százan foglalkoznak vele, Kiskunhalason, Kecskeméten és Tiszaújvárosban. A csoport megalakulásor kitűzte azt a célt, hogy ezen új, még ismeretlen sportágat újjáélesztése Magyarországon. Megpróbált minden fellépésnek eleget tenni, és a látványos, magas színvonalú táncokkal megszerettetni a műfajt az emberekkel.

A csoport ezennel szeretné megköszönni a támogatóinak, hogy adományaikkal életben tartották ezt a kis csoportot. A válogatott támogatói voltak az 5 év alatt: a TVK Rt, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány, a Petrolkémiai Szakszervezet, a Tiszapalkonyai Hőerőmű, az AES Tiszai Erőmű Kft, a Mol Rt., a Tiszaújváros a Művészetért, Kultúráért és Sportért Alapítvány, a Hunyadi DSE, az Exoterm Kft, a Sport Park Kft., valamint akiknek ezúton szeretnék megköszönni, hogy támogatásukkal életben tartják a válogatottat.

A csoport tagjai: Baráth Terézia, Benőcs Tünde, Bíró Anna, Csikós Ivett, Fignár Éva, Fügedi Judit, Madár Éva, Nagy Anita, Ónodi Edit, Rozgonyi Melitta, Szemán Judit, Zsipi Edina; Bene Dorottya Nóra, Csurilla Eszter, Eszlári Mirjam, Ferenczy Fanni, Gyöngyösi Bettina, Joó Csilla, Krajnyák Barbara, Lengyel Réka, Lukács Katinka Molnár Evelin, Nagy Katalin, Polonkai Vivien, Réti Eszter, Sepsi Szabina, Vajda Brigitta, Varga Enikő, Virág Judit, Virág Edina; Bazsó Viktória, Bencs Karolina, Bihari Diána, Briger Alexandra, Ferenczy Júlia, Gál Georgina, Molnár Tímea, Németh Adrienn, Tóth Szabina, Varga Vivien; Baranyi Dolli, Kovács Bíborka, Krébesz Lili, Lovas Liza, Ördög Viktória, Papp Dzsenifer, Sepsi Georgina, Szépi Eszter, Szerbin Szintia

Tiszaújváros, 2002. április 15.

Haisz Vanda, gimnasztráda vezető

Vélemény, hozzászólás?